Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Państwo i my

Osiem grzechów głównych Rzeczypospolitej

To tytuł kolejnego raportu ekspertów pod kierunkiem prof. Jerzego Hausnera. W opracowaniu wskazane zostały najważniejsze wymiary funkcjonowania państwa, które wymagają naprawy. Jakie są tytułowe grzechy Rzeczypospolitej? To między innymi brak wyobraźni strategicznej i suwerennej myśli rozwojowej, destrukcja sfery publicznej oraz unikanie rządzenia i ucieczka od odpowiedzialności. Autorzy analizują główne obszary aktywności państwa – politykę społeczną, politykę gospodarczą, stosunki międzynarodowe, ustrój oraz przestrzeń wspólną – a na zakończenie przedstawiają swoją wizję dobrego państwa. Raport jest syntezą wielu wcześniejszych opracowań i podobnie jak one został wydany przez Fundację Gospodarki i Administracji Publicznej. Wsparcia finansowego udzieliła Fundacja PZU.

Autorzy zaznaczają, że oczywiście dostrzegają „cnoty” polskiego państwa. Uważają jednak, iż istotniejsze jest wskazanie tych obszarów, które wymagają pilnej naprawy. Od tego zależy bowiem nie tylko sprawność i siła naszego kraju, ale też dynamika jego dalszego rozwoju.

– Sądzimy, że nie ma jednego prostego rozwiązania, ani nawet zestawu rozwiązań. Zasadnicza jest zmiana podejścia i postawy wobec państwa jako dobra wspólnego i tego naszym zdaniem powinna dotyczyć dziś debata – mówi prof. Jerzy Hausner, redaktor Raportu. – Dlatego naszych szczegółowych rekomendacji nie dołączyliśmy do treści raportu, lecz udostępniamy je w Internecie.
Autorzy zauważają, że często ścieżki rozwoju zataczają koło i wracają do punktu wyjścia. Uderzającym tego przykładem jest górnictwo węgla kamiennego. Przyczyna tego stanu rzeczy jest sposób funkcjonowania Państwa, a w szczególności tytułowe „grzechy główne”, przedstawione w pierwszej części raportu. W drugiej części autorzy pokazują przejawy opisanego wcześniej sposobu funkcjonowania w obszarach polityki społecznej, polityki gospodarczej, stosunków międzynarodowych, ustroju, oraz przestrzeni wspólnej.

W ostatniej, trzeciej części opracowania autorzy wymieniają osiemnaście działań, które – ich zdaniem – należy podjąć, aby naprawić sposób funkcjonowania państwa.

Twórcy raportu uważają, że nie istnieje żadne pojedyncze posunięcie, czy nawet ich zestaw, które przyniesie cudowne uzdrowienia sytuacji.  Rzeczpospolita, jako dobro wspólne obywateli, stanie się dobrym państwem, o ile zdoła podjąć wymienione wyżej zadania i połączyć je w jeden, spójny projekt tworzący samopodtrzymującą się spiralę rozwoju.

„Państwo i My. Osiem grzechów głównych Rzeczypospolitej”
[POBIERZ]

Rekomendacje do raportu
[
POBIERZ]

Autorzy: Andrzej Antoszewski, Edwin Bendyk, Maciej Frączek, Anna Giza, Grzegorz Gorzelak, Jerzy Hausner (red.), Hubert Izdebski, Rafał Matyja, Stanisław Mazur (red.), Bartłomiej E. Nowak, Jacek Raciborski, Janusz Reiter, Dawid Sześciło.
Wydawca: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej
Oprawa: broszurowa
Liczba stron: 153
Miejsce i rok wydania: Kraków 2015
Nr ISBN: 978-83-942293-2-0

O funkcjonowaniu państwa oraz jego naprawie będą rozmawiać uczestnicy konferencji „Państwo i My. Osiem grzechów głównych Rzeczypospolitej”, która odbędzie się 10 grudnia na Uniwersytecie Warszawskim.

Konferencja „Państwo i My. Osiem grzechów głównych Rzeczypospolitej” odbędzie się w czwartek 10 grudnia 2015 r. na Uniwersytecie Warszawskim w Auditorium Maximum (sala B) przy Krakowskim Przedmieściu 26/28. Początek o godz. 11:00.

Przedmiotem raportu jest wskazanie tych wymiarów organizacji i funkcjonowania naszego państwa, które wymagają najpilniejszej naprawy. Od jej powodzenia zależy nie tylko sprawność i siła samego państwa, lecz także dynamika dalszego rozwoju w wymiarze społecznym, gospodarczym, kulturowym.

W trakcie konferencji zostaną przedstawione i skomentowane główne tezy raportu autorstwa zespołu w składzie: A. Antoszewski (Uniwersytet Wrocławski), E. Bendyk (Uniwersytet Warszawski), M. Frączek (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), A. Giza (Uniwersytet Warszawski), G. Gorzelak (Uniwersytet Warszawski), J. Hausner (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), H. Izdebski (Uniwersytet Warszawski), R. Matyja (Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie), S. Mazur (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), B. E. Nowak (Akademia Finansów i Biznesu Vistula), J. Raciborski (Uniwersytet Warszawski), J. Reiter (Centrum Stosunków Międzynarodowych w Warszawie), D. Sześciło (Uniwersytet Warszawski).

Konferencja jest skierowana do przedstawicieli środowiska akademickiego i wszystkich osób, którym zależy na rozwinięciu i racjonalizacji debaty publicznej na temat naszego państwa, jego niewątpliwych osiągnięć, ale i jego widocznych ułomności oraz możliwych sposobów eliminowania tych ostatnich.

Program konferencji

Uniwersytet Warszawski, ul. Krakowskie Przedmieście 26/28

Auditorium Maximum, sala B

10 grudnia 2015 r.

11:00–11:10 Rozpoczęcie konferencji: prof. Anna Giza (prorektor UW ds. rozwoju i polityki finansowej)

11:10–11:30 Prezentacja głównych tez raportu: prof. Jerzy Hausner (UEK)

11:30–12:45 Dyskusja panelowa, moderator: Edwin Bendyk (UW), uczestnicy: prof. Jarosław Górniak (UJ), Marcin Kędzierski (Klub Jagielloński), prof. Mirosława Marody (UW), Aleksander Smolar (Fundacja Batorego), Kuba Wygnański (Fundacja „Stocznia”)

12:45–13:45 Otwarta dyskusja

13:45–14.00 Podsumowanie konferencji

Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej serdecznie zaprasza na konferencję prasową „Państwo i My. Osiem grzechów głównych Rzeczypospolitej”, która odbędzie się 8 grudnia (wtorek) o godz. 14 w Centrum Prasowym PAP przy ul. Brackiej w Warszawie.
Konferencja będzie poświęcona raportowi o stanie państwa pod tym samym tytułem, przygotowanemu przez zespół ekspertów pod kierunkiem prof. Jerzego Hausnera. Wezmą w niej udział Prof. Jerzy Hausner, Prof. Jacek Raciborski, Dr Bartłomiej E. Nowak.

Które wymiary organizacji i funkcjonowania naszego państwa wymagają najpilniejszej naprawy? Co robić, aby państwo było nie tylko sprawne i silne, ale również dynamika jego społecznego, gospodarczego i kulturowego rozwoju utrzymywała się na odpowiednim poziomie?

Raport „Państwo i My. Osiem grzechów głównych Rzeczypospolitej” nazywa i definiuje największe słabości polskiego państwa. W dalszych częściach autorzy próbują znaleźć najlepsze rozwiązania w takich obszarach jak polityka społeczna, polityka gospodarcza, przestrzeń wspólna i aktywność obywateli, stosunki międzynarodowe i polityka zagraniczna, ustrój, system prawny, administracja i polityki publiczne.

Współautorami raportu są prof. A. Antoszewski, E. Bendyk, dr M. Frączek, prof. A. Giza, prof. G. Gorzelak, prof. H. Izdebski, dr hab. R. Matyja, prof. S. Mazur, dr B.E. Nowak, prof. J. Raciborski, J. Reiter, dr D. Sześciło.

LATEST PUBLICATIONS

FUNDACJA GOSPODARKI I ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ